Tehnologija skeletne konstrukcije se je pojavila v poznem srednjem veku, ko so tesarji les začeli uporabljati bolj ekonomično. Razvili so konstrukcijo, sestavljeno iz lesenih stebrov in nosilcev z diagonalo (zavetrovanje), za polnilo pa so uporabili slamo, blato, opeko, deske ali kamen.Ta konstrukcija predstavlja enega izmed tradicionalnih sistemov lesene gradnje, ki je bil razširjen predvsem v celinskem delu Evrope. Tam so še vedno ohranjena številna stara mestna jedra z lesenimi objekti tudi za današnji čas zavidljive višine. (Vir: Kitek Kuzman: Lesene konstrukcije v stanovanjski in javni gradnji, str. 60, letnik 2012)

Značilnosti skeletne konstrukcije

»Nosilna konstrukcija je sestavljena iz stebrov in nosilcev, ki so postavljeni na določenem rastru. Omogočajo poljubno izvedbo fasad in pregradnih sten. Stene ne prevzemajo nosilne funkcije v smislu prenosa vertikalne obtežbe, zato so možne svobodnejše zasnove. Nad ali med primarne nosilne elemente se polagajo sekundarni nosilni elementi, npr. stropovi. Obremenitve se prenašajo izključno prek nosilcev na stebre, ki so praviloma neodvisni od polnih elementov, ki zapirajo prostor …« (Vir: Kitek Kuzman: Lesene konstrukcije v stanovanjski in javni gradnji, str. 62, letnik 2012)

Pošljite svoje povpraševanje

Vaše osebne podatke z obrazca bomo uporabili samo za posredovanje odgovora na vaše vprašanje. Ob nadaljnjih dogovorih in v želji po morebitni pripravi ponudbe, pred odpošiljanjem le-te prejmete v podpis soglasje o strinjanju z zbiranjem, hranjenjem in obdelovanjem vaših osebnih podatkov. Podrobnejše informacije o tem, kako družba Tesarstvo Mehlin d.o.o. ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo v zavihku Politika o varovanju osebnih podatkov.

Pošlji

TESARSTVO MEHLIN D.O.O.
Primičeva ulica 20, 1291 Škofljica, Slovenija
Telefon: 031 339 679
info@mehlin.si